Cranberry – żurawina amerykańska

żurawina amerykańskaCranberry, żurawina amerykańska to intensywnie czerwone owoce wielkości oliwek, które są znane przede wszystkim z dobroczynnego wpływu na zdrowie.

Cranberry, żurawina amerykańska pochodzi z rejonu Ameryki Północnej. Idealne warunki do jej uprawy oferują stany Oregon, Connecticut, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Rhode Island, Washington i Wisconsin.

Swoją nazwę żurawina amerykańska zawdzięcza pierwszym europejskim osadnikom, którzy dopłynęli statkiem Mayflower w roku 1620 do wybrzeży Nowej Anglii. Owoce pokazali im Indianie. Ponieważ wyraźne kwiaty przypominały główkę i kark ptaka żurawia (ang. "crane"), żurawina amerykańska otrzymała nazwę "Crane berry" (czyli – żurawie jagody), którą potem skrócono do "Cranberry".

Okres uprawy i zbiorów

żurawina amerykańskaŻurawinie amerykańskiej sprzyja kwaśna, górska gleba torfowa. Owoce wiszą na małych krzaczkach, z których niektóre mają już ponad 100 lat. Rosną na podłożu nieprzepuszczalnym, w tak zwanych "bogs" lub "marshes", jakby łóżkach, które są wypełnione piaskiem, żwirem, iłem lub torfem. W maju na płożących się krzaczkach żurawiny rozwijają się nowe listki, a od czerwca – białe kwiaty. Po przekwitnięciu pojawiają się drobniutkie zielone kuleczki, które dojrzewają. Pełną dojrzałość żurawina osiąga we wrześniu i październiku. Następnie, listki zabarwiają się na ciemnoczerwony kolor i zaczyna się okres spokoju. Od połowy września do początku listopada farmerzy zbierają dojrzałą żurawinę. Istnieją dwie ogólnie przyjęte metody zbiorów.

Zbiór suchy

Farmerzy używają małych urządzeń do zbiorów, podobnych do kosiarek z rotującymi grabiami, które wyczesują jagody bezpośrednio z krzaczków. Owoce wypadają z taśmy przenośnikowej i gromadzą się w kontenerze. Ręcznie przebierane podróżują na rynek amerykański lub są przeznaczone na eksport.

Zbiór mokry

Zbiór mokryOwoce żurawiny pływają po wodzie, ponieważ każda jagoda zawiera dużo komórek powietrza. Ten fakt wykorzystują farmerzy przy zbiorach. Zalewają pola wodą i za pomocą narzędzi wyczesują jagody z krzaczków. Mamy do czynienia z naprawdę barwnym przedstawieniem: jesienią małe i rozleglejsze "czerwone" morza zdobią krajobraz na północy Stanów Zjednoczonych. Jeszcze w ciągu zbiorów owoce żurawiny są odsysane do pojemników, wyładowywane za pomocą taśmy transportowej do samochodów oraz przewożone do fabryki do dalszej obróbki. Tą metodą zbiera się 95% wszystkich żurawin amerykańskich.

Nie każda żurawina jest taka sama

Niestety także specjaliści często mylą żurawinę amerykańską z europejską borówką brusznicą lub żurawiną błotną. Wszystkie te trzy rośliny należą wprawdzie do borówkowatych, ale w poszczególnych cechach znacząco się od siebie różnią.

Żurawina wielkoowocowa
Vaccinium Macrocarpon

  • Americké brusinkyPochodzi ze Stanów Zjednoczonych i Kanady;
  • Są to jajowate owoce wielkości oliwek o rubinowo-czerwonej barwie;
  • Rośnie na krzaczku o wysokości 10 do 20 cm z długimi gałązkami przy ziemi, na kwaśnych glebach torfowych, gdzie w ciągu roku występuje stała wilgotność gleby;
  • Ma wyraźne, piękne, smukłe różowo-białe kwiaty;
  • Owoce charakteryzują się dużą ilością twardego, jasnego miąższu.

Borówka brusznica
Vaccinium Vitis-idaca

  • Pochodzi z Azji i Europy;
  • Są to kuliste owoce o wielkości groszku o szkarłatnie-czerwonej barwie;
  • Rośnie na krzaczkach o wzroście pionowym na piaskowych, humusowych i umiarkowanie kwaśnych glebach;
  • Ma niepozorne, dzwonkowate kwiaty;
  • Owoce charakteryzują się małą ilością miąższu z wielką ilością małych nasionek.

Żurawina błotna
Vaccinium Oxycoccus

  • Pochodzi z północnej i zachodniej Europy, Rosji i północnej Azji;
  • Są to okrągłe lub podłużne owoce wielkości czereśni w barwie pozłacanej do czystej czerwieni, częściowo nakrapiane;
  • Rośnie na krzaczkach z płożącymi, około metrowymi gałęziami na średnio do silnie kwaśnych glebach torfowych;
  • Ma różowe kwiatki podobne do turbanu;
  • Owoce charakteryzują się miąższem z wielką ilością nasion.

Dobroczynny wpływ na zdrowie

Dla rdzennych mieszkańców Ameryki, żurawina była środkiem stosowanym przy różnego typu dolegliwościach i jednocześnie pożywieniem. Już przed 300 laty Indianie używali owoców żurawiny do przyspieszenia gojenia ran i łagodzenia bólu. Dziś żurawina jest znana z właściwości wspomagających funkcjonowanie organizmu człowieka.

na stronę główną do góry

* Dzięki Solidago virgaurea